Rallysport Vad handlar det om 

             Hur funkar det ?

1983-2023

Rallysporten för fyrtioår sen fram till idag

Ja mycket har hänt sen det moderna rallykulturen tog sin form för cirka 40årsen från att va långa minirallyn som oftas startade på eftermiddagarna , och kördes lång in på nätterna till idag. då mestadels alla rallyn körs dagtid, med undantag enstaka kvälls sträckor och då i form av SM deltävlingar.

Vi tar det från början så här står det i dom flesta beskrivningar om hur rally är tänkt.

Rally va är det 

Snabbast i mål vinner. Den enkla regeln gäller på fartsträckorna i Rally. Att man sedan startar en och en och att vägen är avstängd för allmänheten, är en självklarhet. Liksom säkerhetsbur i bilen, minst fyrpunktsbälten, brandsäkra kläder och hjälm. Från en smal och krokig fartsträcka till en annan åker ekipagen, på vanliga vägar med vanlig trafik, så kallade transportsträckor.

Särskilda serviceplatser förekommer dit de startande anländer på en i förväg utsatt tid. För tidig eller för sen ankomst ger straffsekunder. Tävlingsbilarna delas in i olika klasser: Motorsvaga för sig, och specialbyggda med acceleration som ett jetflyg för sig. Huruvida det driver på två eller fyra hjul utgör också en klasskillnad. Även bilens ålder spelar in, för i rallyskogen uppenbarar sig även äldre bilar vars förare inte är rädda för att trampa ner gaspedalen! Kartläsaren är viktig, liksom funktionärerna. Den förstnämnda lotsar föraren rätt och håller ordning på alla tider. Funktionärerna å sin sida ser till att alla tider noteras korrekt och att säkerheten följs så att ingen obehörig kommer in på sträckan. För publiken finns klara regler för var den ska befinna sig, så att ingen kommer till skada vid en eventuell avåkning.

Texten är hämtad från SBF hemsida.

Rallynas olika former

Rallysprint

På senare år har olika specialvarianter vunnit gehör inom rallysporten. Främst rör det så kalladrallysprint, som är en tävlingsvariant där man kör ett antal heat på en och samma relativt korta specialsträcka (körtid cirka 2 minuter). Sådana tävlingar är enklare och billigare att arrangera och gör tävlingen mer tillgänglig för publiken som inte behöver ta sig ut på flera kilometer långa avlysta skogsvägar.

Minirally

Äldre tiders benämning "minirally" sade att ett minirally innehöll specialsträckor av minst 50 kilometers längd. Idag används inte beteckningen "minirally" längre, utan alla rallyn med transportsträcketidtagning kallas kort och gott rally. Rallytävlingar utan tidtagning på transportsträckor, se rallyspecial och rallysprint.


Rallyspecial

Rallyspecial är en blandning av rally och rallysprint. Start och mål på de olika specialsträckorna, eller specialproven, som de kallas, ligger oftast på samma plats varför en maximal körtid av två minuter inte bör överskridas. Max ss/sp-längd 20 km. Ett specialprov förr i tiden var oftast belägen på en parkeringsplats, på en industritomt eller någon bakgata. Tunnor, konor och bommar skulle passeras på en i roadbook föreskriven väg. Oftast förekom någon form av 180 graders vändning, allt som oftast fler. Vid sammanstötning med tunnor, konor och bockar tilldelas prickar, oftast 15 stycken, vilka är lika många sekunder, vilka påförs till den totala specialprovskörtiden i slutändan. Även i rallyspecial förekommer specialsträckor, med start och mål på skilda platser. Dagens rallyspecial skiljer sig markant mot gårdagens. För omkring 15 år sen (1988–1992) började det mer "rallysprintiga" att få genomslag. Snurrandet runt tunnor och konor blev mer och mer ovanligt. Idag består en rallyspecial mest av kortare "specialsträckor". Riktiga specialprov, med "hundratals" tunnor och konor tillämpas bara av ett fåtal klubbar. En bidragande orsak är dagens bilar, stora långa volvobilar och fyrhjulsdrift lämpar sig inte för sniket snirklande runt tunnor och konor.

Rally

genomförs med transporttider, det vill säga, man har en given tid att passa. Har man 30 minuter att ta sig mellan punkt A och punkt B måste man klocka in exakt 30 minuter efter det att man klockat ut från punkt A. Exempel: Ut från punkt A 13.45, in till punkt B 14.15.00-59. Missar man tiden på något sätt prickbelastas man, det vill säga, man får sekundtillägg i slutändan. Rallyspecial skiljer sig åt från rally på så sätt att man har en totaltid att hålla sig till. Låt säga att man får två och en halv timme på sig, totalt, då skall man hinna att ta sig från start till mål, och däremellan utföra de olika specialproven, i ordning, inom den givna tidsramen, man slipper på så sätt "stressen" att hinna mellan punkt A och punkt B inom en given tidsram.

Text hämtad från Wilkipedia.

Rally är kul ,och lite skrämmande se Markolio när han åker med.

Blev du sugen och har funderingar på att börja din karriär med någon kompis ta då kontakt med  motorklubblen som ligger dig  varmast om hjärtat så hjälper dom dig / er vidare. 

Mvh Västra Historiska Rallycupen.

Klasser i Rally kan verka väldigt rörigt för gemeneman även för den lite mer kuniga personen i bland. med många klasser  och kubik indelningar m.m. Här är dom mest vanliga klasserna, men ej indelade i volymklasser.

Grupp N

I Grupp N tävlar man endast med modifierade standardbilar. Bilen måste finnas i serieproduktion och tillverkas i minst 2500 exemplar. Endast elektronisk trimning av motorn är tillåten, man får även byta ut vissa delar på bilen som till exempel växellåda, bromsar och stötdämpare för att förbättra väghållningen.

Grupp H

Grupp H är en nationell klass för tvåhjulsdrivna bilar. Överladdning, så som turbo eller kompressor, är förbjudet på motorer över 1640cc. Däremot är annan trimning tillåten oavsett cylindervolym. Effekten i bilarna kan vara uppemot 300-400 hk.Volvo 240och940är populäraste bilarna i klassen men snabbast är oftastToyota Corollai SM-sammanhang där Grupp H ingår i klassen Trimmat 2WD. Grupp H delas ibland in i gamla och nya Grupp H. Nya grupp H är den uppdatering somSBFtog fram inför 2018 års säsong öppnade upp för fler bilmodeller, turbo på motorer under 1640cc. Bilarna blev i och med detta reglemente ännu kraftigare.[3]

Grupp E

E står för ekonomi, och i denna klass tävlar man endast med helt otrimmade bilar som antingen är en standard-rallybil som får köras på väg som en vanlig bil i vanlig trafik och besiktigas 1 gång / år hos bilprovningen, eller en homologerad vilket betyder att den enbart får köras på tävlingen och besiktigas minst var 8:e månad och då i samband med tävling då det görs en så kallad a-besiktning. Man besiktar alltid innan tävling, men noterbart är att det inte alltid görs en a-besiktning utan även en enklare variant som kallas b-besiktning. Bilen måste dessutom vara tvåhjulsdriven. Vanliga bilar i klassen är VW Golf, Jetta, Saab99-900, Opel Ascona och Volvo 940. Bilen får inte vara nyare än -99 års modell (minst 17 år gammal).

  • Reglementet är detsamma i hela landet, förutom i Övre Norra BF och Mellan Norrlands BF, som beslutade att inte följa grupp E. De kör fortfarande enligt sitt eget klass Ekonomi-reglemente.
  • Effekten är begränsad p.g.a. att tjänstevikten på fordonet enligt det ursprungliga typintyget inte får vara mindre än 15kg/kW motoreffekt. En annan otrimmad klass liknande Grupp E, ärVolvo Original Cup

Appendix K

Appendix K är en internationell klass för äldre bilar, både två och fyrhjulsdrivna. I Sverige får bilarna vara tillverkade senast 1990[4]. Klassen är indelad i flera mindre klasser beroende på cylindervolym och åldersgräns. Bilarna ska vara godkända enligtFIA:s reglemente, vilket grundar sig på reglerna på den tiden bilarna tävlades med. Dock är vissa regler "modernare", bland annat säkerhetsreglerna som nästan är identiska med övriga nationella klasser. Det är Appendix K homologerade bilar som tävlar i det populäraMidnattssolsrallyt. Populära bilar i Appendix K är Ford Escort, SAAB V4, Opel Ascona A/B, Volvo


Uppgifter  hämtade från Wilkipedia

PUBLIKTIPS

Och är du publik på ett Rally idag så finns det saker som man bör tänka på när man är ute i det fria. Nonsjalera alldrig Funktionärernas anvisningar gå på anvisade platser särskilj viktig är vid start och mållinjer,på grund utav att där finns det fotocell utrustningar som ej får brytas. stå alldrig på förbjudna områden. Stå alldrig i ytterkurvor.


Varje bil är utrustade med första hjälpen,2st brandsläckare och en OK skylt grön och ett rödakors skylt, den skall man använda  OCH  tillkalla nästa tävlinsekipage om någon i tävlingsbilen har fått nån form av skada. Rör alldrig någon som klagar på nack och ryggont. se till att dom blir kvar i bilen  om det är möjligt och håll dom varma. Tills hjälp anländer.